1. Home
  2. Can I join?
  3. Girls and women

Can I join?

Merchant Navy for girls and women

Yes, girls can join. Every route is open to women, on the same rules for marks and medical fitness.

Women work as deck officers, marine engineers, ETOs, ratings and cruise hotel staff. The training rules are the same for men and women. Women also get 2 extra years on the officer course age limits.

Lower fees for women

Which course?

The choice is the same as for anyone: it depends on your studies and your age. Start with courses for your qualification.

Common questions

Can girls join the Merchant Navy after 12th?
Yes. A girl with Class 12 PCM can apply for DNS, B.Sc. Nautical Science or B.Tech Marine Engineering on the same terms as a boy. After Class 10, she can join the GP Rating course.
Do women get extra years on the age limit?
Yes. Women get a further 2 years on the officer course age limits, in every category.
Is it safe for women at sea?
Many Indian women now serve as officers and engineers. Before you accept a sponsorship, ask the company about its women cadets and its policies on board.
Sources (checked 31 October 2026)
  • DG Shipping Training Circular 12 of 2020 (age relaxation for women)
  • Fee concessions: each institute's own website

This page is general guidance. The institute, the company and the approved doctor make the final decisions.